Gerakan Selangor: Nahas bunga api Klang menunjukkan Kelemahan tadbir urus Kerajaan Selangor (2.1.17)

nahas-bunga-api-klang-sh

SHAH ALAM – Nahas pertunjukan bunga api di Klang jelas menunjukkan kelemahan tadbir urus oleh kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Harapan, kata Pengerusi Gerakan Selangor, Datuk David Ang Chin Tat.

Beliau berkata memang tidak boleh diterima sama sekali bagi pihak berkuasa tempatan seperti Majlis Perbasndaran Klang (MPK) untuk tidak memohon permit untuk mengadakan pertunjukan bunga api dan mengupah operator tidak berlesen untuk mengadakan pertunjukan bunga api bagi sambutan Tahun Baru.

“Ia tidak boleh diterima sama sekali bahawa MPK, yang tugasnya adalah mengeluarkan dan menguatkuasakan pelbagai lesen dan permit, tidak memohon permit dan mengupah syarikat tidak berlesan, sekali gus meletakkan 15,000 nyawa orang ramai menghadapi risiko,” katanya dalam satu kenyataan.

[ARTIKEL BERKAITAN: 10 melecur terkena letupan bunga api]

Awal pagi Ahad, sebanyak 14 orang – 10 orang dewasa dan empat kanak-kanak – cedera apabila terkena serpihan bunga api apabila meletup di atas tanah di Kompleks Sukan Pandamaran semasa sambutan tahun baharu.

MPK ialah penganjur Fiesta Gegar Klang yang berlangsung dari 30 Disember hingga 1 Januari.

[ARTIKEL BERKAITAN: Insiden bunga api meletup: Keluarga ingin tahu punca]

David Ang menegaskan  bahawa kerajaan Selangor harus bertanggungjawab atas kegagalan dan kecuaian jenayah dalam melaksanakan tugasnya kepada penduduk Selangor.

Beliau juga mensesak Exo Selangor yang bertanggungjawab bagi kerajaan tempatan, Ean Yong Hian Wah dan mereka yang didapati bertanggungjawab atas kecuaian itu segera meletak jawatan. – Bernama

Sumber: Sinar Online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: