Puncak Niaga mahu batalkan perjanjian air (12.6.15)

Photo from FMT

Photo from FMT

PETALING JAYA: Penyusunan semula industri air di Selangor yang telah berlanjutan selama lapan tahun mungkin tidak akan menjadi kenyataan.

Isu itu berlanjutan terlalu lama menyebabkan Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) yang memiliki Puncak Niaga Sdn Bhd dan Syarikat Bekalan Air Sdn Bhd (SYABAS) berhasrat membatalkan perjanjian dengan syarikat milik kerajaan Selangor, Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor).

Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan PNHB, Tan Sri Rozali Ismail berkata, tarikh tamat terkini menjadi Lanjutan Masa Kelima perjanjian jual beli (SPA) pada Khamis, 11 Jun 2015.

“PNHB berharap tidak akan ada lagi lanjutan bagi Air Selangor untuk memenuhi syarat-syarat dalam perjanjian SPA,” katanya dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia.

Rozali berkata, PNHB tiada pilihan lain selain menggunakan hak undang-undang untuk membatalkan SPA dengan Air Selangor.

Katanya, Puncak Niaga dan SYABAS akan memulakan semula tindakan undang-undang terhadap kerajaan Selangor sementara menunggu penyelesaian penstrukturan semula air.

Rozali berkata, langkah itu bertujuan untuk mendapatkan balik hutang tertunggak oleh kerajaan Selangor yang mencecah RM4.97 bilion pada 31 Mac 2015.

Kerajaan Selangor di bawah pentadbiran mantan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim memulakan proses pengambilalihan empat konsesi air untuk mengembalikan hak air kepada rakyat negeri itu dengan jaminan tarif air lebih rendah dan perkhidmatan yang lebih cekap.

Ia membabitkan empat konsesi air iatu, Konsortium Air ABBAS Sdn Bhd , Syarikat Pengeluar Air Selangor (SPLASH), Puncak Niaga dan SYABAS.

Hanya SPLAH tidak setuju dengan tawaran kerajaan Selangor mengambil alih manakala tiga yang lain telah bersetuju dengan tawaran keseluruhan RM9.65 bilion.

Source: FMT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: